torsdag 30 april 2015

Dino i Hemvärnet...


Hemvärnet bildades 1940 och då startades även ett kompani i min kommun.
Detta uppmärksammas på vårt lokala museum.


Jag tyckte det var ett suveränt tillfälle att träna lite på "skrämmande " attrapper inför framtida tester och beskrivningar...

Dino brydde sig över huvud taget inte. Fast de hade vapen i hand och allt.

#Blogg100 - 57(100)
#hemvärnet

onsdag 29 april 2015

Träning med fotbollsstörning

Foto: Karin Pontén
Hmmm, träningen i tisdags kväll gick inte så bra tycker jag.

Vi tränar på en konstgräsplan. En timma i veckan under några få veckor på hösten och våren som vi fått boka av kommunen (som gärna stimulerar annan verksamhet på planerna än fotboll....).

Nu är det tyvärr som så att inte alla inom fotbollsvärlden vill respektera detta så det blir mindre eller större konflikter emellanåt.

Spelarna från timman innan vill ogärna lämna plan när deras tid är ute och spelarna från timman efter kommer gladligen in på plan långt innan vår tid är ute...

Att det spelas fotboll på naturgräset bredvid naturgräset kan vi inte göra något åt. Men när ett gäng tränar inne på den inhägnade konstgräsytan så stör det i alla fall Dino.

Han blir klart uppstissad av alla bollar som viner omkring honom på lockande avstånd. Han vill inge hellre än att springa efter dom...

Vi gjorde sittande i grupp först och då lade sig Dino ner...

På platsliggningen blev han orolig - tittade runt och rörde på sig. Så jag fick gå tillbaka till honom för att lugna honom (se bilden).

Visst behöver man träna på att bollar far omkring bara några meter från platsliggningen (även om just denna situation knappast kommer att inträffa någon gång på tävling!) men Dino är helt klart inte redo för denna kraftiga störning...

Att sedan försöka med linförighet var inte heller så lätt - speciellt inte när vi gick i riktning mot spelarna. Då tittade han hellre på dom än på mig.

Hmmm, dålig kväll!

#Blogg100 - 56(100)
#fotboll
#konstgräs

tisdag 28 april 2015

Stora fastsatta golfbollar...


Jag kan inget om golf men de har satt fast dessa runda klot på ett ställe där man ska slå ut golfbollarna mot golfbanan.

Snygga men jag tänkte inte så mycket mer på dom innan jag fick en idé...

Man kan ju använda dom! För att träna "runt" på.

Så jag testade idag att skicka Dino runt den av "bollarna" som jag pekade på och det fungerade jättebra!

Så nu vet jag vad jag ska träna på varje gång jag passerar detta ställe! :-)

Men allt är inte bra... ibland är det mindre bra....

När jag gick in på banken så bestämde sig Dino för att KISSA på ett högt bord som står precis vid ingången.... Har ingen aning om varför! Jag stoppade honom så det blev inte så många droppar men i alla fall. Jag sa till och fick hämta papper som jag blötlade och torkade upp. Märkligt som sagt.

#Blogg100 - 55(100)
#golf
"bank

måndag 27 april 2015

Isnosbehandling efter bus

 

Det går hett till i trädgården ibland!
Jag såg inte vad som hände men Dino höll på och "fjantade runt". Jag hörde lite oväsen och när jag går och kollar så far hammocken fram och tillbaka och Dino ser illa berörd ut och kryper in under bordet. Hmmm, vad har hänt här?

Jag kallar fram honom och funderar på hammockens hastighet - den har knappast börjat gunga av sig själv...

Jag ser på Dinos nos att där är en superliten reva och det är rätt. Hmmm, har han rejsat runt och hoppat upp på hammocken och sedan ner igen och skapat det häftiga gunget och sedan har den svängt tillbaka mot honom och dunkat till honom på nosen?

Jag plockar i alla fall fram en isbit och lägger på hans nos. Och låter den sakta smälta av värmen.
Den formar sig efter nosryggen...


Ska hålla lite koll nu bara...


Så här lugnt såg det ut lite tidigare!
Jag måste erkänna att fotot är delvis tillfixat. Mimmi (ungkatten) låg där men givetvis så hade hon hoppat ner när jag hade hämtat kameran. Så jag lade tillbaka henne...

Det finns en stor anledning till att det är svårt att fotografera katter - de gör aldrig som man säger.... (säger jag "stanna kvar" till Dino så stannar han kvar - katterna går därifrån...)


Men kors i himmelen - här sitter Mimmi kvar!


Och här har jag lyckats fånga Dino när han håller på att göra någon form av lekinvit till Mimmi med sitt ben! Han tycks leka att katterna är intresserade av hans saker och så plockar han upp dom och springer runt katterna och "vaktar dom"! Katterna bara tittar på honom... Han ser så rolig ut.


Jag kastar ut godis på gräsmattan för att Dino ska få söka lite - men han är inte den enda som tycker om hundgodis! Här har Mimmi hittat godisbiten först och Dino ser klart ogillande ut! ;-)

#Blogg100 - 54(100)
#is
#hammock
#katter

söndag 26 april 2015

Nya snitslar fixade


En varm solig underbar dag...

Dino är inte lika förtjust i värme som jag är...

Så dagen spenderade vi i trädgården. Jag fixade med mina trädgårdsprojekt och Dino fjantade runt och "hjälpte" mig på olika sätt. Han syresätter gärna gräsmattan genom att gräva små gropar i den. När jag gräver ut för rabatter är han hjälpsam med att slita upp rötter och släpa omkring dom.

När han inte tar på sig uppgiften att hålla koll på vad Mimmi (ena katten) sysslar med. Hoppar hon efter fjärilar eller annat så är han snabbt där för att "hjälpa" till.

Eller så sitter han och spanar ut genom grinden för att kolla vad grannarna gör. De kanske gör något kuligt som han ogärna missar.

Fast han kan även ligga helt utslagen i skuggan och bara sova.

När den värsta vårvärmen har lagt sig framåt sen eftermiddag - då är Dino redo för en långprommis!

En hunduppgift jag faktiskt fick gjord idag var att sätta på plastband på mina köpta små spårklädnypor. Så nu har jag synliga spårsnitslar att använda i skog och mark så att jag inte missar hur jag har lagt spåret... ;-)

#Blogg100 - 53(100)
#spårsnitslar

lördag 25 april 2015

Spårning med App

Börjar på grön prick - slutar på blå prick
Idag ville jag testa att spåra med lina på Dino och inte det korta kopplet.

Jag har spårat med koppel länge med honom för jag tycker han slarvar. Men jag ville testa och se hur han skulle hantera spåret utan att jag "kontrollerade" honom hela tiden via det korta kopplet.


Jag skulle lägga spåret på en stor äng så jag bestämde mig för att gå med en App för att se hur jag exakt gick på ängen och dessutom se hur Dino sedan spåret exakt i relation till hur jag hade gått spåret!

Trött efter spårningen!
Jag tyckte Dino jobbade på bra. På en del av spåret blåste det så han pendlade mycket fram och tillbaka men hittade spåret till slut.

Men som vanligt så fick vi flera oplanerade störningar! Dino börjar bli expert på störningar före och/eller under spårningen! Idag hände följande:


  • När jag gått spåret och förberedde mig för att påbörja att gå med Dino så kommer en dam gående med tre kopplade hundar. De korsade spåret på minst två ställen... bland annat på stället jag tänkt mig spårupptaget! Så det vara bara att vänta tills de passerat innan jag började spårningen.
  • När vi gått en sträcka tittar Dino åt sidan och jag inser att en man är på väg åt vårt håll - med en lös hund... Dino återupptog spåret och tog den första spårpinnen. Då satte jag honom och gjorde en paus för annars hade vi spårat rätt in i ekipaget. Som tur var så såg mannen att vi jobbade så han kallade in sin hund och de passerade. Så återupptog vi spårandet.
  • När vi närmar oss slutet hör jag ett jappande och en liten hund kommer farande mot oss... såg ut som en valp eller unghund. Den lyssnade inte på sin matte... och detta är alltså ett naturreservat där man ska ha sina hundar kopplade...
    Jaha, det var bara att pausa igen och sätta Dino vid min sida och vänta på att matten skulle lyckas kalla in sin hund... Jag såg dem försvinna bakom ett buskage så då återupptog vi spårandet igen....
    Dino kom nog lite ur balans här för han missade näst sista pinnen.
Jaja, vi får fantastisk träning på störningar i alla fall.... och Dino är suverän på att återuppta spårandet varje gång!

När jag tittade på appen efter spårningen måste jag säga att Dino följt spåret väldigt bra.


#Blogg100 - 52(100)
#spårning
#app

fredag 24 april 2015

Mätt fästing


Denna hittade jag på Dinos kind idag.
Alltså fästingen.
Inte hårstrået...
;-)


När jag tagit bort den rörde den inte på sig...
Kanske var den redan död.


Jag bestämde mig för att ta några närbilder på en proppmätt fästing.
Makabert?
Ja, kanske det.
Men också lite intressant att se hur en mätt fästing ser ut på nära håll.


Nu hoppas jag bara att den inte bar på någon sjukdom...

Boka veterinär på måndag för recept på Bravecto står nu överst på min att-göra-lista!
;-)

#Blogg100 - 51(100)
#fästing
#bravecto

torsdag 23 april 2015

Mattarna vallar får!


Idag fick vi göra en rolig övning på vallkursen - vi ägare (alla mattar) skulle själva testa hur det var att valla fåren in i fållan!

Detta för att vi skulle öva på hur fåren fungerar när man försöker påverka dom att gå i en viss riktning. Mycket nyttig övning och jag kan ju med stolthet då erkänna att jag och Annie lyckades superbra. Vi fick in flocken i fållan på nolltid. Kanske är vi som ska försöka göra det där VP't...

De övriga tre deltagare fick erfarenheten av att flocken smet förbi dom så de fick börja om. Inte lätt det här med vallnings om sagt.


Idag tränade vi på Långängen. Vi hade två inhägnader. En större och en mindre.

I den större (bilden ovan) tränade jag mycket fösning (rakt på). Kommandot har blivit "framfram". Dino är duktig, stannar när jag säger till och kan bryta och komma tillbaka till mig.

I den mindre inhägnaden är hundarna mycket närmare fåren. Där tränade vi mest flankning (att springa ut på kanterna för att runda fåren). Dino vill mest gå rakt på så vi måste jobba mycket med det här med flankning. Jag använde en pinne för att visa honom att han skulle ut på sidorna och inte gå rätt på. Jösses, jag kände att jag var på fle ställe precis hela tiden! "Dansa med fåren" - precis så kändes det att snurra fram och tillbaka och påverka Dino att springa ut åt kanten och samtidigt hålla koll på fåren. Man blir snurrig i huvudet till slut...


Paus i vårsolen.

#Blogg100 - 50(100)
#vallning

onsdag 22 april 2015

Dinos bästa belöningar


Dino har givetvis sina favoritbelöningar. De tre belöningarna som bäst fungerar på honom är:
  1. springa efter boll
  2. kampa
  3. godis
Jag använder de olika belöningarna vid olika tillfällen eller vid olika moment.

Jag har använt belöningen att få springa efter en boll som jag sparkar iväg, när jag vill arbeta upp snabbheten i något. Till exempel snabba sättanden och lägganden.

Jag har använt belöningen att få kampa vid liknande övningar som ovan. Dino varvar upp sig snabbt vid bollekar så jag måste ransonera dem och varvar då med att vi kampar lite. Något som har inte blir riktigt lika uppvarvad av.

Jag har använt belöningen godis vid både lugnare övningar och övningar som kräver mer fokus av honom. Till exempel vid platsliggningen.

Jag använder ofta godis när jag klickertränar in något nytt och kan sedan gå över till boll eller kamptrasa när jag vill få upp hastigheten eller vill få bättre precision.

Leksaken på bilden uppfyller de två översta behoven hos Dino. Jag kastar den och han får springa efter och sedan kan vi kampa om den!

Frågan är bara hur länge den håller... hahaha


#Blogg100 - 49(100)
#belöningar
#boll
#kamptrasa

tisdag 21 april 2015

Dålig karma med spårningen!


Det är något med mig, Dino och spårning som uppenbarligen inte gillas av de högre makterna känns det som ibland!

Det är alltid något som skiter sig när jag lägger spåret eller Dino går spåret.

I dag händer följande.

Jag lägger ett långt spår runt en äng med fyra föremål. När jag närmar mig slutet (i närheten av där jag bundit upp Dino) springer en hare upp som sedan springer över spåret och förbi Dino....

OK, störning nummer 1.

När jag ska sela på Dino kommer ett ungt par gående över ängen... de korsar spåret två gånger inser jag. Så stannar de. Går tillbaka och fotar och börjar gå igen.

OK, störning nummer 2.

Jag börjar spåra med Dino. Har är som alltid supertaggad. Haren är glömd. När vi rundar ett buskage går vi nästan in i en hundägare och en hund som kommer gående och som jag inte sett när vi spårade nerför ängen. Hunden är i lina och de stannar.... mitt i spåret.... Dino stannar och jag stannar. Jag säger spår igen till Dino för att få honom att börja spåra igen och för att kvinnan ska inse att hon faktiskt stör. Hon säger något om att "ni jobbar" och börjar gå.... i spårets riktning! Dino har börjat spåra och vi följer henne och hunden i hälarna - till slut på bara några meters håll! Hon frågar mig om vi spårar - rätt uppenbarligen tycker jag men alla är inte så insatta. Jag vill inte prata och störa Dino så jag nickar bara. Som tur var så vinklar hon av från spårets riktning så Dino och jag spårar vidare bakom henne.

OK, störning nummer 3.

Kvinnan och hunden fortsätter uppför ängen och Dino spårar vidare över ängen och ut på kanten och upp på den sidan. Jag tänker inte mer på dom. Så vinklar vi av och spåret går in bland ett skydd i skogen (typ sådant som Ur-och-Skur eller Mulle-verksamheten har byggt med träskydd och eldstad och lite leksaker för barnen). När vi rundar trähyddan så möter vi kvinnan och hunden igen! Och bara några meter från henne så ligger ett föremål. Jag försöker låtsas som att de inte finns och Dino tar upp föremålet och vi spårar vidare - bara några meter från henne!

OK, störning nummer 4.

Men sedan spårar Dino lite fel och missar det sista föremålet... vad gör man då? Jag låter honom spåra ända fram till påsen med leksaker och min tröja som jag lämnade där Dino varit uppbunden. När han kommer ända fram belönar jag muntligt och tar snabbt fram en leksak ur påsen och belönar ytterligare. Förhoppningsvis blev det ett kanske lite oväntat men ändå bra spåravslut för Dino!

Summa kardemumma - Dino var helt suverän som spårade trots alla dessa störningar! Han blir väldigt taggad och fokuserad när han spårar och uppenbarligen är det inte mycket som kan få honom ur fattning.

Såååå nöjd med spårningen trots alla störningar!


#Blogg100 - 48(100)
#spår

måndag 20 april 2015

Akvedukt för hundar


Är helt övertygad om att denna akvedukt - eller vad syftet nu är tänkt att vara - är byggd för oss hundägare!

Betongplattorna låg staplade på varandra på ett sätt som gjorde att vatten delvis kunde rinna i dom.

Men de fungerade precis lika bra att använda för en hund att springa på eller bara balansera på.

Blocken sluttade och låg delvis på sidan. De låg stadigt i varandra eller mot marken.

Superbra träning! Kändes lite som att träna en räddningshund...

#Blogg100 - 47(100)
#betong
#räddningshund
#dog parcour

söndag 19 april 2015

Fästingsäsongen har börjat


Fästingens olika stadier:

  • nederst, gulaktig - fästinglarv
  • snett däröver - blodfylld fästinglarv
  • till höger därom - fästinghanne (naturlig storlek 2,5 mm)
  • i nedre högra hörnet - nymf (naturlig storlek 1,5 mm)
  • överst till höger - blodfylld nymf
  • överst i mitten - fästinghona (naturlig storlek 3,5 mm)
  • längst till vänster - blodfylld fästinghona
Foto: Gunilla Olsson, Lars Tällekloint & Thomas Jaenson

Bild och text lånad från Vi i Villas hemsida (www.viivilla.se/tradgard/djur/hur-fungerar-den-fruktade-fastingen/)

Fästingar sprider (bland annat):

  • TBE - Fästingburen hjärninflammation
  • Borrelia/Borrelios
  • Erlichia/Erlichios/Anaplasma/Anaplasmos - fästingfeber
Fästingpreparat finns som:
  • spot-on-preparat
  • spray
  • halsband
  • tabletter
Men även i form av mer alternativa metoder:
  • (fästingbortstötande) schampo
  • bärnstenshalsband
  • vitlökstabletter
  • tea tree-olja
Det finns många olika märken på dessa produkter som ska döda/hålla borta fästingar.

Jag skriver inte om, utan jag hänvisar till en bra hemsida som jag hittade:
www.valptips.se/skotsel_olika_fastingmedell.html

Vad som saknades var den nya tabletten Bravecto som många rekommenderar.

Så vad ska jag använda på Dino?

Tål att funderas på men snart måste jag bestämma mig!


#Blogg100 - 46(100)
#fästing
#bravecto

lördag 18 april 2015

"runt" + fotboll


Har börjat träna in kommandot "runt".

Då är det bra att ha något stadigt o synligt som hunden ska runda.

Jag behöver också en dunderbelöning har jag insett, som får Dino att titta på mig hela tiden med spänd förväntan...

Godis funkar på enklare övningar som inte kräver snabbhet o precision.
Kamptrasa och liten boll fungerar bra på övningar där jag vill ha upp hastigheten.

Men vissa moment tycker han är lite tråååkigare - typ linförighet där han släpper fokus på mig och börjar titta runt. Vad kan jag ta till som gör att han sitter som på nålar och bara fokuserar på mig när det händer en massa roligt runtomkring?

Jag kom fram till att en fotboll är det som just nu har högst belöningsfaktor på Dino!

Så nya förutsättningarna är att Dino inte får leka med någon fotboll själv - dvs den som låg och skräpade i trädgården plockades bort. Nu kommer den bara att tas fram när jag behöver något extra dundermedel att ta till.

Men detta med att runda en stolpe eller kon eller annat objekt, det kan jag träna med enklare belöningar. Det är så kul att bara springa så själva springandet fram och tillbaka är i sig en liten självbelöning för Dino har jag insett.

Däremot blir han ibland så uppjagad så han glömmer bort vad han ska göra. Jag har gått fram och petat och tagit på denna plastkon för att Dino ska SE den. Annars är det risk att han bara kastar sig runt i en båge bakom den och egentligen inte riktigt kopplar att han faktiskt håller på att runda ett föremål...

Jag ska skaffa en liknande kon så jag kan köra honom fram och tillbaka mellan dem och runda. Flyttar man dem sedan till ett annat ställe - då får man lite bevis på om han har förstått att han ska runda konen eller om han inte fattar vad han ska göra på det nya stället.

Men dagens träning gick jättebra där jag till slut kunde skicka honom på flera meter och han kastade sig runt konen och kom tillbaka!

Nöjd med andra ord!

#Blogg100 - 45(100)
#kon
runda

fredag 17 april 2015

Vallterminologi


När jag nu tänker lära mig att valla så uppstod frågan om vilka kommandon jag ska använda med Dino.
Inom vallning använder man ofta engelska ord.
Så jag bestämde mig för att träna in en del av de engelska orden.

Så vad har vi då som vi börjat bekanta oss med:

  • come-bye - hunden ska flanka fåren dvs röra sig i en både ut åt vänster (clockwise)
  • away - hunden ska flanka fåren dvs röra sig i en både ut åt höger (anti-clockwise)
  • lie down - hunden ska lägga sig ner
  • walk on - hunden ska gå rakt mot fåren
Wow, vilken ny kunskap jag har! Kunskap är kul - och kunskap är makt!

Sedan tillkommer säkert 17 kommandon till antar jag...

Och sedan ska allt läras in med pipan....

Måste nog gå en pipkurs också så småningom. :-)


#Blogg100 - 44(100)
#vallkommandon

torsdag 16 april 2015

Börjat vallningskurs!


Äntligen!
Idag började vallhundskursen!


Nu är frågan hur lätt eller svårt detta egentligen är...
Jag kan absolut ingenting om vallning...
Dino är superintresserad av fåren och vill gärna "valla"... dvs han har instinkten men vet inte vad han egentligen ska göra...


Vi är ett gäng som nu ska träffas några timmar en gång i veckan.
Yngsta hunden var 5 månader, Dino var näst yngst och äldst tror jag en var på två år.
Vi träffades vid fårens vinterhage vid kyrkogården.


Första passet idag så ville instruktör Lotta se lite allmänt hur varje hund var.
Vi skulle testa att både flanka och gå mot fåren.
De flesta av oss hade lina på hundarna för att kunna kontrollera dom.

Instruktör Lotta går igenom
Andra passet med Dino gick jag bara runt i hagen med honom vid min sida. Han behöver lära sig att det inte alltid blir vallning o att kunna koppla av. Så sänker man förväntningarna lite.

Jag måste säga att jag är jättenöjd med Dinos prestationer idag! Efter en veckas konvalescens trodde jag han skulle vara supertänd och alldeles för på. Men han lyssnade på mig och jag kunde bryta honom och kalla in honom!

#Blogg100 - 43(100)
#får
#vallning

onsdag 15 april 2015

Uttråkad BC


Jaha, efter en knapp vecka med Dino som får mycket begränsad fysisk motion och till viss del begränsad mental stimulans, kan jag ana hur en BC kan bli som inte får utlopp för sina fysiska och mentala behov regelbundet!

Dino som är van vid långa dagliga promenader med hopp o skutt, lek, bus och träning har nu under en vecka tvingats leva ett väldigt begränsat liv (på order av veterinär).

Endast korta o lugna koppelpromenader. Hmmm, och hur lätt är det då.... Promenaderna går mer i vertikalled än horsontalled, om ni förstår vad jag menar. Kan man inte springa så får man hoppa upp och ner resonerar Dino. Jag har inte hjärta att begränsa honom så mycket som jag antagligen borde göra.

Och Dino som hittills varit så lugn i trädgården har nu fått fnatt några gånger och bara rusat fram o tillbaka. Jag har inte haft hjärta att stoppa honom då heller.

Och Dino som inte tuggat sönder något av värde (en ovanligt välartad valp helt enkelt) tuggade sönder några fågelmatare i plast under natten. Ingen big deal - de luktade (och smakade) antagligen gottigottgott. Men jag tror inte han hade gjort det under normala förhållanden.

Varför begränsad mental stimulans undrar kanske någon. Ja, det är väldigt mycket av träningen som belastar benet på ett eller annat sätt. Om det inte är själva träningen (hoppa upp på saker, snabba lägganden, mm) så är det belöningen (kampa med leksak eller springa efter boll) som påverkar benen. Så jag har valt att försöka hitta saker att träna som inte belastar benet för mycket, typ vrida huvudet åt sidan o andra konster. Plus mycket leta godis på gräsmattan och tjocka mumsiga märgben att tugga på.

Jag känner mig elak som begränsar o stoppar honom! Det går ju inte att förklara för honom varför jag gör det. Han tycker bara jag är konstig antar jag.

Nu är veckan väldigt snart över - veckan som Dino skulle hållas under kontroll. Imorgon ska jag börja släppa på återhållsamheten o hoppas att Dinos ben klarar av det.

Jag vet inte vem som kommer att uppskatta det mest - Dino eller jag!

#Blogg100 - 42(100)
#rehab
#understimulerad

tisdag 14 april 2015

Inflation i titlar

LP I LP II LP III LP ELIT SE LCH RLD N RLD F RLD A RLD M

Jag antar att det finns hundar som har alla dessa titlar.
Titlar som tar upp en egen rad när man ska anmäla till utställning eller tävling.
Och då är detta bara titlar inom två grenar: lydnad och rallylydnad.

Det här är vad titlarna betyder för de som inte vet.

Lydnad
LP I - lydnadsdiplom klass I
LP II - lydnadsdiplom klass II
LP III - lydnadsdiplom klass III
LP ELIT - lydnadsdiplom Elitklass
SE LCH - Svensk lydnadschampion

Rallylydnad
RLD N - Nybörjarklass
RLD F - Fortsättningsklass
RLD A - Avancerad klass
RLD M - Mästarklass

Det jag tycker är lite konstigt är att en högre titel inte ersätter en lägre titel.
Eller uttryckt på ett annat sätt - varför inte bara ha en titel per tävlingsgren?

Dvs när man har uppnått kriterierna för en högre klass så är det ju uppenbart att man klarat den lägre klassen (annars skulle man inte blivit uppflyttad till nästa nivå!).

Så hela den långa harrangen på första raden skulle egentligen kunna kortas ner till:
SE LCH RLD M

och då egentligen ihopskrivet också för tydlighetens skull:
SELCH RLDM
eller
SE-LCH RLD-M


SE-LCH RLD-M
är ju bevisligen mer lätthanterligt än
LP I LP II LP III LP ELIT SE LCH RLD N RLD F RLD A RLD M

Och frågan är om man egentligen tappar så mycket väsentlig information?

För tänk om det fanns diplom inom de olika klasserna (eller nivåerna) i brukset också:

Sök
BP A Sk - bruksdiplom Appell Sök
BP L Sk - bruksdiplom Lägre Sök
BP H Sk - bruksdiplom Högre Sök
BP E Sk - bruksdiplom Elit Sök
(Går ju inte så bra att ta Sö som förkortning för Sök då det skulle fungera dåligt internationellt.)

Spår
BP A Sp - bruksdiplom Appell Spår
BP L Sp - bruksdiplom Lägre Spår
BP H Sp - bruksdiplom Högre Spår
BP E Sp - bruksdiplom Elit Spår

Och så vidare för grenarna Rapport och Skydds.

Och sedan tillkommer ju titlar för grenarna Patrull och Nordic Style också...

Längden på en hunds möjliga titlar blir ju bara skrattretande till slut.


För varför ska egentligen lydnaden och rallylydnaden ha så många fler möjligheter till titlar än vad brukset har?

Är det någon annan som har funderat i dessa eller liknande banor undrar jag?

#Blogg100 - 41(100)
#titlar
#lydnad
#bruks
#champion

måndag 13 april 2015

Trädgårdsintresserad hund...


Ett kort ögonblick trodde jag Dino hade gått och blivit lika trädgårdsintresserad som jag!
Att han stod och uppskattade doften från de små penséerna som jag planterat!

.....

Nja, riktigt så naiv var jag kanske inte...
men det såg väldigt gulligt ut där ett tag.
En liten Ferdinand som stod och luktade på blommorna.... och var sååååå lycklig...

Vid närmare inspektion visade det sig vara en humla som var där och samlade pollen.
Men även humlor har gaddar! Och även om giftet inte är lika starkt som biets, så skulle det bli en onödig erfarenhet för Dino och dessutom göra ont.

#Blogg100 - 40(100)
#humla
#ferdinand

söndag 12 april 2015

Koppelpromenad?!?!?!


Skämtar du matte? - undrar en förvånad Dino!

Dino som är van vid att springa lös i skog och mark. Att få springa hit och dit och utforska lukter. Att få hoppa upp på stenar och klafsa ner i pölar. Varje dag.
Och ibland har vi turen att träffa på en kompis att rasa av sig med också.

Dessutom brukar vi ofta leka/träna genom att Dino får hoppa upp på stenar o stubbar. Eller träd. Eller annat vi hittar i skogen. Kalla det för cirkuskonster eller dog parcour - men kul har vi i alla fall, båda två.

Och nu helt plötsligt får Dino bara gå på koppelpromenader....

Det säger ju sig själv att det fungerar dåligt! Jag menar med en 12-månaders hund som är van vid annat.
Visserligen kan man säga att det är nyttigt att tränas på lugna koppelpromenader men då måste ju hunden få utlopp för sin energi på annat håll. Och nu är mycket av träningen också förbjuden. Inte för mycket belastning på armbågen.

Koppelpromenaden blev mest med alla fyra tassarna i luften känns det som. Kan man inte springa horisontellt så får man springa vertikalt...

Inomhus kör vi en del mental träning som inte är alltför fysisk. (T ex håller jag fortfarande på att försöka lära honom att skilja på namnet på tre av sina leksaker!)

Sedan har det fått bli mycket i trädgården i stället. Att bara skrota runt där. Han fick en sån där fnattattack igår då han for som ett jehu fram och tillbaka. Första gången någonsin tror jag. Jag hade inte hjärta att stoppa honom...

Så har han fått följa med och handla stenar och jord och växter - alltid lite hjärntröttande.

Det här blir bra i slutändan!

#Blogg100 - 39(100)
#koppelpromenad

lördag 11 april 2015

Konvalecens



Dino borde egentligen ha på sig en stor plasttratt för att inte komma åt att slicka på armbågen.
Men jag tycker synd om honom så jag försökte mig på en annan lösning - jag klippte sönder en gammal strumpa och drog på.
Dino lyckades ha av strumpan ett par gånger så jag satte till slut en tejp runt benet ovanför armbågen. Det fungerar än så länge...


Nu sköter jag såret genom att kleta in det med Gelly och skydda med strumpan.
Sedan äter Dino både antibiotika och smärtstillande.

Det här kommer att ordna sig!

#Blogg100 - 38(100)
#aloevera
#gelly
#metacam
#clindabuc

fredag 10 april 2015

Låång dag på Albano Djusjukhus

Drogad...
Dino har haltat av och till någon vecka nu.
I förrgår hoppade han på 3 ben och skrek när man kom åt ena frambenet.
Igår var han helt OK och det märkes ingenting.
Idag hoppade han på tre ben igen.

Hmmm, dags att kolla upp vad som hänt tyckte jag och åkte in till Albano.

Det var knökfullt med akutfall och Dino bedömdes inte som allvarligt sjuk så patient efter patient smet före oss i "kön". Helt rätt att riktigt sjuka hundar ska gå före men efter ett par timmar började jag känna mig lite rastlös.

Dino var supersnäll och låg och låg och låg på golvet. Han hade ont och var dämpad.

Till slut fick vi träffa veterinär. Och sjukgymnast. Och veterinärassistent. Och veterinär igen.

För att göra en lång undersökning kort: de hittade tre sår runt armbågen, armbågen var svullen, allt annat verkade OK men på röntgen anades någonting i leden.

Slutsats - Dino hade antagligen fått ett bett över armbågen.

Svullen led
Dino sövdes igen och togs in på operation där de tog prov från leden (svar kommer om en vecka) samt spolade och rengjorde leden.

Nu ska ha äta antibiotika och smärtstillande i en vecka och så får vi se vad provsvaret säger.

Han ska hållas lugn i minst en vecka.... inga hopp och ingen lek...

Jag fick hämta ut honom kl 6 och sedan var det iväg till ett kvällsöppet apotek.

Så en 10 timmar senare kommer vi hem igen - vips, och så hade hela fredagen försvunnit!

Kuligare (och billigare!) kan man ha det. ;-)

#Blogg100 - 37(100)
#albanodjursjukhus
#led
#bitskada

torsdag 9 april 2015

Amerikanskt hundgodis


Frågan är om hundar har olika smak eller preferenser i olika länder?

Nä, kanske inte - det handlar nog mer om traditionen i det landet eller tillgången på olika råvaror, som avgör vad för smak hundgodiset får. Eller vad för något som säljs som hundgodis.

För vad sägs om kängururevben! Kommer antagligen från Australien, för mig veterligen finns inte så många vilda kängurur i USA...

Eller godis med smak av jordnötssmör! Ska matte/husse ha en macka med jordnötssmör och marmelad (vad är mera amerikansk!) så ska såklart jycken också ha lite peanut butter....

Gamle skådisen Paul Newman har ju ett eget varumärke (Newmans own) men jag visste faktiskt inte att det varumärket inkluderade hundgodis!

Ska bli spännande att se vad Dino säger om dessa godsaker som vi köpte med hem till honom!

#Blogg100 - 36(100)
#känguru
#paulnewman
#hundgodis

onsdag 8 april 2015

Fårvallning på G!


OK, har nu beställt dessa - Julie Hills bok och dvd.

Vallningskursen drar igång nästa vecka och det ska bli superspännande!

Dino var på besök hos uppfödarna förra veckan och fick träffa får. Han var tydligen lite för "på" och ville inte lyssna på "nej".... hmmm, jag har nog lite att jobba på där - med lina antar jag då också.

Slutar väl med att jag emigrerar till Australien (mitt drömland) och börjar jobba på en fårfarm - hahaha.

#Blogg100 - 35(100)
#juliehill
#thenaturalway
#vallning
#får

tisdag 7 april 2015

Bedömning på Dino (del III)

Dino träffar får hos uppfödarna (mycket hår på bakdelen som synes...)
Fortsättning på följetången om vallhundar kontra utställningshundar av rasen Border Collie... 

Nu till det skrivna omdömet av Dino.

"Något långt huvud, behöver fortfarande utvecklas i huvudet, ger ett något luftigt intryck, behöver mer volym i kroppen, kunde ha något bättre vinklar, för åldern tillfredsställande rörelser"
Anmäld i Juniorklass - Dino är 11 månader.
Kvalitetspris: Very good (blått band)
Konkurrensklass: plac 1 (han var ende hanen...)

(Kurt Nilssons förkortningar har jag skrivit ut för förståelsens skull.)

Dino var den ende hunden som Kurt mätte. Han tog fram mätstickan och satte den på 53 centimeter och förklarade att det var idealhöjden på Border Collie. Det visade sig att Dino var precis 53 centimeter.
Dino väger ca 19 kilo.
Dino är skranglig tycker jag - så som många ungdomar är. Han har väl fått höjden redan antar jag (eller växer de mer efter 12 månaders ålder?) men saknar bredden/massan.

Dino hos fåren hos uppfödarna
Lite kuriosastatistik:
Av 15 anmälda hundar var:
  • 3 hanar och 11 tikar och 1 avelsklass
    underlig könsfördelning...
  • Av 4 kullsyskon var 1 anmäld i Bruks/Jaktklass, 1 i Unghundsklass (15-24 mån) och 2 i Öppen klass (15 mån-)
    - Vad är SKK's syfte egentligen med att ha två klasser som är överlappande? Vad missar jag?
  • 5 registrerade REGV,  1 registrerad METBORDEC (Ungern), 2 registrerade DK, 6 registrerade F,1 registrerad FIN
    - Vad är skillnaden mellan F och FIN?
  • 2 uppfödda i Sverige, 8 uppfödda i Finland, 2 uppfödda i Danmark, 1 uppfödd i Ungern, 1 uppfödd i Tjeckien, 1 uppfödd i Storbrittanien
  • 13 ägare/handler var "utställningsklädda", 2 var "bruksklädda"
    - subjektiv bedömning inser jag ;-)
  • 5 ägare bodde i Sverige, 9 ägare bodde i Finland, 1 hund saknade uppgift
  • 5 hundar hade samma ägare, 2 hundar hade samma ägare, 2 andra hundar hade samma ägare, resterande 5 hundar hade olika ägare och 1 hund saknades det uppgift på
  • 4 hundar hade samma kennelnamn, 2 hundar hade samma kennelnamn, 2 andra hundar hade samma kennelnamn, resterande 7 hundar hade olika kennelnamn
(Fotona tagna av Jörgen/Kicki Olsson)


#Blogg100 - 34(100)
#kritik

måndag 6 april 2015

Bedömning på en vallhundsbordercollie (del II)

(ej Dino!)
Fortsättning från föregående inlägg egentligen... ;-)

OK, så kommer vi då till bedömningen av Dino - en Border Collie av vallhundstyp...

Domaren Kurt Nilsson hade en domarelev vilket var en fördel för mig som utställare. Han diskuterade hundarna med eleven (och till slut även direkt med mig) och jag som utställare kunde bara stå bredvid och "tjuvlyssna".

Dino var första Border Collien i ringen - Juniorklass hane som han var. Dessutom var han den enda i den gruppen.

Domaren Kurt Nilsson började med att prata med eleven om problem som vissa Border Collies har (enligt honom).

Han beskrev skillnaderna mellan de två varianterna så här:
  • en variant är lägre, har kortare nos och kortare rygg - det är denna variant som vallhundsfolk i Sverige kallar för utställningsvarianten
  • den andra varianten är högre, har längre nos och längre rygg - det är denna variant som vallhundsfolk och agilityfolk i Sverige avlar på
Enligt Kurt så har denna variant med lång nos problem med både under- och överbett. Så stora problem ibland så att tänder i underkäken kan gå upp i gommen på hunden. Han beklagade att inte vallhundsfolket ställde ut sina hundar mer för att bland annat lyfta detta problem och få bukt med det.

Hmmm, intressant säger jag!

(ej Dino!)
Kurt menade att vallhundsfolk antagligen ville ha hundar med längre ryggar för att de fungerade bättre i agilityn och även i vallningen vad gällde snabbhet och vighet i svängar och hopp.

Men, och det fanns enligt honom ett stort MEN, dessa hundar med längre ryggar var inte lika uthålliga som de med korta ryggar. Han menade att de kortryggade (utställningsvarianten alltså) var mer lämpade för arbete under långa dagar. Dvs de klarade bättre av att valla hela dagar eller höll (kroppsligt) bättre helt enkelt, än de mer långryggade.

Vallhundsfolk i Sverige vallar sällan hela långa dagar som många gör i Australien och Nya Zeeland. I Sverige vallar en del kanske bara någon gång i veckan och med bara ett litet antal djur. I Australien och Nya Zeeland vallar de många gånger enorma hjordar hela dagar. Mycket spring över långa distanser alltså.

Han hade personligen fotat de arbetande australiska vallhundarna och han menade att de var av den typen som i Sverige kallas för utställningsvarianten - vilket han då tyckte var konstigt. Varför avlar inte vallfolk i Sverige på samma typ undrade han?

Jag tackade Kurt för att jag fick tjuvlyssna och jag måste säga att han var en väldigt trevlig domare!

Jag tyckte allt detta var klart intressant att höra och skulle gärna höra synpunkter på det!

#Blogg100 - 33(100)
#bedömning

söndag 5 april 2015

En vallhundsbordercollie på utställning!


OK, så hade jag då anmält Dino till en hundutställning!
Vad ska en Border Collie av vallhundstyp göra på en utställning frågar sig kanske många.
(se mitt inlägg per den 18 mars:
http://notvallens-force-alias-dino.blogspot.se/2015/03/border-collie-eller-border-collie-eller.html)

Tja, jag hade tre skäl som jag kan komma på så där utan någon djupare analys:

  1. jag ville själv gå på utställningen (och inte ha Dino hemma)
  2. jag ville miljöträna Dino (tandvisning, kännande och klämmande på kroppen, myllret av hundar, människor och prylar, trånga passager mellan ringarna, osv, osv)
  3. jag var lite nyfiken på att få en bedömning på en Border Collie av vallhundstyp...
Då jag inte har en susning om vad som krävs för att ställa ut en Border Collie så gjorde jag det enkelt för mig:
  • jag badade honom (vattnet blev rätt brunt...)
  • jag fönade honom (för att få lite mer fluff i pälsen - det blev dessutom en bra miljöträning med hårtorken på hela kroppen)
  • jag borstade och kammade honom (fick bort lite tovor samt några småkvistar...)
När jag skriver att jag inte vet hur man ska "preppa" en Border Collie så menar jag allt det där både storpreppet och småpreppet som man gör på de flesta hundraser (och kattraser med för den delen).
  • storprepp - som när jag t ex trimmade min Airedale samt min Riesen
  • småprepp - som när jag t ex nyper av de 4-5 långa hårstråna som växer på örontippen på mina Birmor
---------------------------------------

OK, åker så till Kistamässan där Svensk Vinnarutställning 2015 går av stapeln.
Kallt och rått utomhus, men inne i hallen var det varmt - så varmt att många hundar hässjade.

Före oss i ringen gick fem raser. Domare Kurt Nilsson visade sig vara en hård domare - därmed inte sagt att han var orättvis! Han delade ut många blåa band (very good) och till och med några gula (god). Hmmm, jag skulle bli glad om jag fick ett blått band...

14 anmälda Border Collies, en avelsklass och en uppfödarklass. De flesta hundarna uppföda i Finland. Bara två uppföda i Sverige!

Resultat från utställningen då och mina skäl för dagen?

Dino skötte sig exemplariskt! Han var positiv, nyfiken och glad hela tiden. Svansen gick och han hade nog helst velat hälsa på allt och alla. Han klarade skällande småhundar i burar, utfall från en och annan hund, människor och vagnar som kom åt honom och allt stim och glam som hör en hundutställning till. Han klarade bedömningen med glans. Nemas problemas med tandvisning eller att bli klämd på kroppen. Men han var ändå inte hysterisk och skulle kasta sig fram till alla och hälsa. Han var ändå lugn och sansad. Kunde till och med lägga sig ner och koppla av vid ringside.
Kort och gott - jag är supernöjd med hans uppförande och dagen var en positiv upplevelse för honom!

Bedömningen är jag supernöjd med - jag ska skriva ett eget inlägg om detta med domarens bedömning och vad han sade till mig i morgon.

Efter utställningen åkte jag till Gärdet - Dino behövde få vara en vanlig hund igen! Få springa och leka med andra hundar och bli smutsig igen.... 

Så efter utställning, lek och sedan en snabbdusch var han fullständigt slut och däckade.


Ja, han han en större Bia-bädd men ibland gillar han att knö ihop sig i denna lilla modell (som han ärvde efter min foxterrier Tussa).

Och av någon outgrundlig anledning glömde jag att fota en nybadad och nykammad Dino...

Jag tog en bild senare på kvällen men Dino gillade inte att ställa upp sig...


#Blogg100 - 32(100)
#kurtnilsson
#kistamässan
#svenskvinnarutställning
#hundutställning