onsdag 18 mars 2015

BORDER COLLIE eller Border Collie eller "Border Collie"?

Utställningstyp
 Många raser har olika varianter - typ en utställningsvariant och en "funktionsvariant.
"Funktionsvarianten" kan vara en bruksvariant, en jaktvariant, en vallvariant eller dylikt.

Utställningsvarianten är många gånger större, kraftigare och med mycket mer päls.
Många gånger mindre lämpad att utföra den uppgift de var ämnade för en gång i tiden (dvs avlade för).

Utställningstyp
Även Border Collie är en uppdelad ras.
Svenska Vallhundsklubben ville inte ha en utställningshund och var länge emot att Border Collien fick certifikat på utställning - ett incitament som stimulerar att man ställer ut sin hund!

Men idag får rasen certifikat på internationella utställningar.

Men.... en svenskfödd Border Collievalp får bara registreras hos Svenska Kellenklubben (i ett vallhundsregister som heter REG V) om båda föräldradjuren har lägst godkänt vid av SVaK (Svenska Vallhundsklubben) arrangerat vallhundsprov.

Valltyp
Så det verkar finnas lite kryphål i detta med att kunna registrera sin Border Collie - antar att jag får skriva om det någon gång!

I alla fall så ser man skillnad på typerna.

Valltyp
Så om vi tänker oss att BORDER COLLIE är ursprungsvarianten, dvs valltypen, så är Border Collie utställningsvarianten. Fortfarande en typ med stamtavla som man kan följa och säkert paras det en del mellan de olika typerna.

SÅ vad är då "Border Collie"? Jo, jag insåg att jag måste ha med denna variant också då den blivit så väldigt vanlig. Kallas även Blocket-Border (för att de säljs på Blocket - alltså inte ett positivt smeknamn) och Sällskaps-Border (för att de säljs som sällskapshundar och inte vallhundar). Det är helt enkelt oregistrerade valpar.

En oregistrerad valp kan vara av två varianter antar jag:
  1. Båda föräldradjuren har stamtavla men uppnår inte kraven (oftast vallhundsmeriterna) för att få valparna registrerade. Valparna är ändå "renrasiga".
  2. En eller båda föräldradjuren saknar stamtavla. Kanske saknas även stamtavla på en eller flera av mor- och farföräldrarna också. Kanske har någon annan ras blandats in. I vilket fall som helst minskar möjligheten att bevisa att valparna är "renrasiga" för varje generation.
Är det egentligen okej att dessa varianter kallas för Border Collie i annonser eller ska alla oregistrerade valpar kallas för blandraser?

Man kan ju se det som att alla raser är patenterade namn, eller skyddade titlar, och att vissa omständigheter måste vara uppfyllda för att rasnamnet ska få användas.

Och vart är rasen egentligen på väg med dessa tre varianter?

Är det positivt att det finns en Sällskaps-Border som tillfredsställer behoven hos en ägare som inte vill valla eller jobba så mycket (med bruks, lydnad, agility, o dyl) som rasen egentligen kräver?

Många frågor och funderingar blev det!

Själv har jag en BORDER COLLIE... :-)

#Blogg100 - 14(100)
#Border #BorderCollie

1 kommentar:

  1. http://www.skk.se/Global/Dokument/RASdokument/RAS-border-collie.pdf

    SvaraRadera