tisdag 2 december 2014

Enkla tankar kring träning...

"Matte - du kämpar på bra tycker jag"
Jag är 28+++ - det betyder (bland annat...) att jag fostrades i den gamla tidens träning. När jag började i slutet av 70-talet, var de gängse metoderna inom hundträning mycket ryck i kopplet och mycket krav på hunden. Man korrigerade felaktiga beteenden. Man lockade till och med fram eller tillät felaktiga beteenden för att sedan korrigera genom ett kraftig ryck i kopplet.

Platsliggning lärdes bland annat in genom att "slå undan" benen på hunden - "veterinärgreppet" som det ibland kallades för. Hunden dunsade ner på sidan i backen.

Detta var före klickers. Före shejping. Före selar (annat än drag- och spårsele). Före agility (som för övrigt började som en uppvisningsgrej i pausen på en hästtävling!). Före rallylydnad. Före rallymix. Före alla olika varianter av täcken.

Inte för att den positiva inlärningen är så ny men den hade definitivt inte nått brukshundklubbarna. Det var nu Anders Hallgren började sina mycket nydanande metoder och tänk.

Ibland tror jag det kan vara bra för den nya generationen hundägare/tränare att känna till den förändring som faktiskt skett under de senaste 35 åren. Det som är vardagsmat i dag existerade inte då. Eller delvis existerade gjorde det - men inte hos gemene man eller ute på hundklubbarna.

Det var då man fick sin främsta kunskap via hundböcker. Och att gå kurser. Det var före internet - med alla de möjligheter detta har inneburit! Före man kunde googla på allt och läsa bloggar, hemsidor, facebook och se på youtube-klipp. Dagens möjligheter till kunskapsinhämtning via både det skrivna ordet på internet och via det visuella på youtube är egentligen helt revolutionerande för hundträning (och allt annat också antagligen!). Man kan chatta med experter runt om i världen. Titta på instruktionsvideos från olika utbildningsinstanser. Titta live från tävlingar. Man har ju alla möjligheter i världen att sitta hemma på sin kammare och inhämta massor av kunskap som man sedan kan gå ut och träna IRL med sin egen hund! Fantastiskt! Det kunde vi inte förr...

Förr upplevde jag det som att det mest var utbildade personer som satt på kunskap (alltifrån hundinstruktörer till etologer) - idag kan gemene man läsa in sig på det mesta via internet. Inte bara bloggar utan även alla vetenskapliga rapporter om beteende och inlärning som publiceras på nätet. Förr satt man på KVA (Kungliga VetenskapsAkademin) och läste rapporter...

Förr upplevde jag det som att vi bara tränade vissa saker spontant eller instinktivt om man vill uttrycka det så. Idag har man strukturerat upp och satt namn på så mycket. Ett exempel är passivitetsträningen.

random foto (servern med alla bilder ligger nere...)
Förr var det inte rumsrent att forska på beteende på sällskapsdjur (DET kan jag berätta mer om...) - skulle man forska på beteende var det vilda djur som gällde, möjligtvis produktionsdjur. Idag har mängder av studenter skrivit sina examensuppsatser på hund.

Så vad vill jag säga med det här? Var det bättre förr? Eller är det bättre nu? Tja, svaret är väl antagligen både och - med en övervikt mot att det är bättre nu.

Det jag inte tycker är bättre nu är alla självpåtagna "experter" som får sina röster hörda via sociala medier. Via olika grupper på t ex facebook ger de råd och tips till andra - i alltifrån träning till sjukdomstillstånd. Ibland är det duktiga människor som ger bra råd - men hur ska en nybörjare veta vem de ska lyssna på och vem de ska dissa? Vem har rätt? Vem pratar i nattmössan?

Men som sagt, på det stora hela har det hänt MASSOR av positivt på de 35 år jag varit hundägare. Jag har fullt sjå (känns det som) att hänga med och läsa alla böcker, bloggar, hemsidor och artiklar jag vill läsa och se alla youtube-filmer jag vill se... Allt för att lära mig allt nytt som hänt - och fortsätter hända... Känns som att det är "gör om-gör rätt" som gäller för mig. Det vill säga mycket gammalt och förlegat som ska ut - och mycket nytt som ska in. PUH! PUST! Hur är tanken att man ska hinna jobba samtidigt? För att inte tala om att ha familj med allt vad det innebär..... Samtidigt som man då ska träna sin nya hund....

Men jag kämpar på - gamla hundar kan VISST lära sig att sitta... ;-)
sittande valp...

tisdag 18 november 2014

Valp Camp - blev inte riiiiktigt som jag tänkt mig!

Valpcamp på Hallå Hund!

Instruktörer var Jessica Johansson och Lina Sundberg från Game on dog!

Jag bestämde mig för att anmäla mig och åka ner! Jag vill lära mig mer om det här för mig "nya" sättet att träna på. Fostrad i den gamla skolan som jag är, känns det som att jag har en hel del att lära vad gäller den praktiska tillämpningen - teorin känner jag att jag mer behärskar. Dvs exakt hur ska jag tänka och agera vid inlärning av tävlingsmomenten. Jag har tränat och tävlat flera hundar enligt dåtidens metoder - men jag känner mig lite som en nybörjare nu. Jag kan ju lugnt säga att så som jag tränat in t ex apportering (obs! ej tvångsapportering!) tidigare skiljer sig mycket från hur man kan träna in det idag!

Platsen var Hyssna en bit utanför Göteborg, så det fick bli med bil vilket har sina fördelar. Man blir mer flexibel och kan packa för en massa eventualiteter - men samtidigt är det en lång sträcka att köra om man är själv.


Jag körde ner fredag lunch. Jag kom iväg lite sent och det var massor av köer som jag inte räknat med så med en kort kissepaus blev det att bränna på och jag anlände till kvällens föreläsning 10 minuter före den startade. Och jag som hade hoppats både checka in på pensionatet och gå en promenad med Dino före...

Temat för den 3 timmar långa föreläsningen var belöningar och belöningsutveckling. Mycket hade jag hört förut men det är alltid bra att få en repetition och dessutom på ett strukturerat sätt. Det blir alltid någon ny tanke eller ide man får med sig.

Efter föreläsningen åkte jag till pensionat Kajutan i Sätila och checkade in. Köpte en underbart god macka till middag. Med medhavt vin blev det riktigt trevligt där i sängen...

En fadäs inträffade dock.... Sladden från laptopen gick runt vinglaset på nattygsbordet ner på golvet... Dino låg och sov i sin korg och vid ett tillfälle kom jag åt sladden som tydligen hamnat under Dinos ena ben nu, så han flög upp ur någon djup sömn och tja, resten kanske går att gissa! Vinglaset gjorde en snygg flygtur och sedan hade jag vin på golvet, på väggen, på nattygsbordet, på sängkläderna och till och med på Dino.... Såg ut som värsta fyllefesten hade pågått...


Dino hade fått en promenad runt Sätila innan han faktiskt däckade. Hans dag hade ju annars bara bestått av att ligga i bilen timma efter timma - han som är van vid både fysisk och mental aktivitet varje dag. Undra om inte detta var en anledning till hans beteende under helgen...

Supertrött som jag var så blev det en kort promenad för Dino på lördag morgon. Ännu ett skäl kanske...

Under lördagen och söndagen varvades sedan gruppövningar och teori där följande gicks igenom:
  • Lek och viktiga grunder
  • Inlärning, shejping och signalkontroll
  • Kontakt och följsamhet med tanke på tävling
  • Triggers och momentrutiner
  • Kvalitetssäkring och störningsträning
  • Kedjor och uthållighet
  • Gå från koncentration till fart, och tvärtom
  • Kroppskontroll
  • Vilka är våra framgångsfaktorer och hur får vi kontroll över dem?
  • Hur planerar vi för utveckling?
Det var ett litet gäng valpar med mattar (och en husse!) och jag tror jag och Dino utmärkte oss väldigt snabbt.... och då menar jag tyvärr inte på ett positivt sätt!

Här har jag miljötränat Dino på bussar, på tunnelbanor, i gallerior, inne i stan, osv osv. Han kan lägga sig och koppla av i stora samlingar med människor. Han kan ligga och sova på kontoret där människor (och ibland hundar) passerar förbi mitt rum för att prata med mig eller någon av mina kollegor. Men uppenbarligen har jag helt missat att träna en omständighet - ett mindre rum med ca 10 hundekipage där Dino bara ska vara passiv... Jag ville ju lyssna och titta på de andra, utom när vi själva tränade.

Dino var fullständigt sjövild! Bara att erkänna att så här har jag aldrig upplevt honom tidigare! Han var nästan okontaktbar och ville bara kasta sig fram och hälsa på alla roliga kompisar och trevliga människor! Han ville inte ligga ner. Han for upp så fort någon skällde och när någon annan skulle göra något inför alla ville han bara kasta sig fram och delta! Han var så speedad som en valp bara kan vara.

Hur skötte sig de andra hundarna då? Tja, flera satt i burar - flera med skydd för så de inte såg ut. Några var som jag hade Dino men de var inte alls lika sjövilda. Några skällde en del men kunde sedan koppla av. Den som verkade ha jobbigast var helt klart jag!

Såååå, vad gör man? Denna situation behöver jag uppenbarligen träna på men nu var situationen som den var! Dino lyssnade inte på mig vilket jag inte är så van vid. Han var helt blockerad. Att gå därifrån var inte aktuellt. Så jag fick göra två saker:

  • Mata honom med godis konstant för att hålla honom lugn och försöka kalla det för passivitetsträning. Kan nämnas att han inte åt någon mat varken lördag eller söndag, han var ju knökfull med godis!
  • Bråka med honom! Tvinga honom att lägga sig ner genom att helt enkelt greppa tag i honom och lägga ner honom. Jag skäms över detta! Inte precis en positiv förstärkning där... Alla såg (och hörde) och jag kände mig stendum. Ingen kommenterade men å andra sidan var det ingen som kom med något konkret förslag till hjälp heller. De kanske inte hade några förslag.
    Jag har inte bråkat så mycket med Dino sedan jag hämtade hem honom som jag gjorde dessa två dagar och jag har haft långa samtal med honom efteråt för att be om ursäkt för mitt beteende! Frågan är vem som var mest slut efter denna helg, Dino eller jag...
Hade jag kunnat göra något annat? Tja, gå ut och sätta honom i bilen mellan varje övning men då hade jag missat en hel del och det hade blivit ett dj---a rännande hela tiden! Någon som har något förslag?

På lördag kväll hade jag ju chansen att aktivera honom inför söndagen - men jag ville hellre åka och hälsa på släktingar i Partille så det blev ännu en kort promenad. Dino hade inte sovit en blund på hela dagen så han däckade i bilen och sov sedan hela middagen.

På söndag morgon var jag om möjligt ännu tröttare men det blev ändå en liiite längre promenad - men inte tillräcklig antagligen. Jag lekte turist och njöt av omgivningarna.

Hyssna kyrka (en av de äldsta bevarade kyrkorna i Västsverige) med Surtan som rinner under den 150 år gamla stenbron.
Offerkällan Tors källa med gamla anor. Förr vid sjukdom hämtades vatten (helst en torsdagsmorgon) från denna källa. 
Söndagen blev likadan som lördagen... Dino var okontaktbart sjövild och jag bråkade.... Han slocknade faktiskt till slut! Klockan 16.00 - kursen slutade strax efter! Då var han helt slut efter att inte sovit en blund på hela dagen igen. Jag satte mig sedan och körde tillbaka till Stockholm och Dino sov som en klubbad säl hela vägen...

Och luncherna då. Ja, i stället för att sitta i lugn och ro och socialisera med de andra kursdeltagarna fick jag främst koncentrera mig på att gå promenad med Dino. Så social var alltså jag!

Till Dinos plussida kan nämnas att han skötte sig exemplariskt när vi gjorde våra övningar inför de andra! Då var han helt fokuserad på mig och uppgiften. Då brydde han sig inte om de andra hundarna. Då kunde han vara lös och jag litade 100% på att han inte passade på att sticka fram till någon av dom. Problemet var ju att jag kunde ju inte träna med honom 7 timmar på raken...

Så vad har jag lärt mig av denna helgen?

Vad gäller träningsbiten har jag fått många bra övningar med mig hem. Jag behöver strukturera upp mig bättre, göra om vissa delar i träningen, stegra i andra, tänka nytt och tänka annorlunda. På så sätt var helgen mycket givande med konkreta förslag på övningar att göra och hur man bygger vidare på dom till färdiga moment. Jessica och Lina var trevliga, bra pedagoger och hade mycket att ge. Rekommenderar deras Valpcamp starkt!


Vad gäller Dino-biten fick jag mig en tankeställare där jag har flera bitar att tänka på hur jag ska träna eller lösa inför kommande liknande situationer:
  • kanske ha med en bur att lägga Dino i - eventuellt täcka över den
  • aktivera Dino mycket, fysiskt och mentalt dagen innan
  • rejäl promenad eventuellt med träning på morgonen
  • och givetvis, träna exakt denna situation!
För man ska komma ihåg att det sällan är hundens fel att den beter sig som den gör - det är oftast ägarens! Men det blir ofta hunden som får ta konsekvenserna - i detta fall en klart irriterad och lite desperat matte som inte var så mjuk och snäll som hon brukar vara mot Dino!

Karma kanske - jag låg däckad i migrän hela måndagen! Då fick jag mitt straff av att inte ha klarat av att hantera Dino med enbart positiv förstärkning under helgen...

Lånar en bild från Game on dog!


tisdag 28 oktober 2014

Mjölktänder som vägrar släppa...


Båda hörntänderna valde att stanna kvar fast permanenttänderna växte ut. Det såg lite roligt ut med dubbla gaddar...

Höger sidas tand trillade till slut efter extra mycket märgbenstugg.... men vänster sidas tand höll sig envist kvar...

Så vid fyllda 6 månader bokades tid för tandextraktion. Båda sidorna röntgades för säkerhets skull.

Här syns mjölktanden:

Alla permanenta tänder finns nu på plats, fick vi dessutom besked om!

Visst var de gulliga på AniCura Gärdets Djurklinik när jag fick med detta hem!

Borta! Tre stygn blev det i stället.

Om man leker lite i photoshop, kan man lägga tillbaka tanden och inse hur lång roten egentligen är! Denna tand hade inte trillat av sig själv enligt veterinären. 

"Under de närmaste 2 veckorna är det MYCKET VIKTIGT att Dino inte tuggar på något hårt, för att inte stygnen ska lossa i förtid. Inga tuggben, pinnar eller andra hårda leksaker är tillåtet..."

Ohh herrejösses, hur ska vi överleva dessa två veckor undrar jag bara.... ;-)

torsdag 16 oktober 2014

Valpstilstudie

Valpar kan vara så fascinerande lealösa. Hur hänger tassarna hop med kroppen kan man undra...

På bilden kan man fortfarande ana den blåa babyfärgen i kanterna av ögonen. Och de långa vita ögonbrynshåren är ju bara så underbara!

Varför lägger han sig spontant i ringen som bildas av det gamla cykelhjulet?

Varma dagar kan det vara skönt att svalka sig med en isbit.

Jag fick tidigt höra att Dino liknar en grävling - och det kan jag hålla med om!


tisdag 14 oktober 2014

Fårvallning!

Jag åkte på en uppfödarträff. Vår första kontakt med får (efter att Dino flyttat hemifrån skall tilläggas). Vi kunde nog lära oss något båda två tänkte jag...

Jag fick mycket ny information av skicklige Peter Nilsson.

Dino å andra sidan visade noll och inget intresse för fåren.... Däremot åt han säkert flera kilo av färsk fårbajs.... och lekte med kullbrorsan.... men det var ju också "kunskaper" på sitt sätt!


lördag 11 oktober 2014

Mera träning med (mer eller mindre) rasfränder denna gång...

Är man liten valp behöver man träffa snälla vuxna... Här ställer snälle farbror Learoy upp!

Olika hundraser leker på olika sätt. Vissa gillar att brottas med varandra medan andra gillar att springa runt, runt. Samma ras och ålder leker många gånger bäst, men det är nyttigt att valpar lär sig att leka med olika raser, olika individer, i olika åldrar och därmed även i olika storlekar samt givetvis av olika kön. De flesta vuxna hundar tröttnar snabbare på en valps ofta väldigt intensiva lek, än jämnåriga valpar.

Jag var väldigt noga med vem Dino fick träffa den första tiden. Endast snälla och lugna hundar. Helst vuxna eller andra valpar. Unghundar kan vara alldeles för intensiva i leken och det klarar inte alltid små valpar. Så sjövilda unghundar (typ 4-5 månader och äldre) av större raser undvek vi. Fördelen med att valpar egentligen ska begränsas i sina umgängen med andra hundar före 2:a sprutan (vid 12 veckors ålder) är att det tillåter mig som matte att bestämma vem jag vill att min valp ska träffa och vem jag inte vill att min valp ska träffa! Vill jag inte av något skäl, kan jag alltid dra till med att min valp fortfarande inte har fått sin 2:a spruta...

Kompis på landet!
Det bästa är att välja ut några tilltänkta kompisar till sin valp och låta dem umgås. Mina hundar ska aldrig behöva känna tvånget att behöva hälsa på "kleti och pleti" när vi är ute och går. Det kan vara stressande för en hund att hela tiden tvingas utsättas för nya bekantskaper.

Kompis hemma i stan!
Allteftersom valpen blir äldre (och större) kan jag börja tillåta lek med vilda unghundar...

MEN, det är stenhårt JAG som bestämmer vem min hund ska träffa!
Det är definitivt INTE andra hundar som bestämmer!

Vi är ju nämligen fyra parter i ett möte (som dessutom, enligt mig, ska få bestämma i följande ordning) - jag, min hund, den andra hundägaren och den andra hunden.
Med det menar jag problemet när man springer på andra hundägare i skog och mark som har sina hundar lösa och vars hundar inte lyder dem. Formellt gör ägarna en lagöverträdelse då man inte får ha hundar lösa om man inte har kontroll över dem - dvs kan få stopp på eller kan kalla in dem. Men detta struntar många (speciellt småhundägare) i. Så den ouppfostrade lilla hunden kommer farande fram till oss, oavsett om dess matte/husse, jag eller min hund ens vill det! Den part som sist (enligt min uppfattning då) ska få bestämma om ett möte ska få ske - är den part som tillåts bestämma!

I denna situation är jag "hård". Jag lyfter upp min hund om det behövs men framförallt försöker jag mota bort den andra hunden. Jag kan ropa/skrika åt den "gå till matte/husse", "nej"" eller jag kan handgripligen ta tag i hundens halsband och hålla fast den och be matte/husse komma och hämta sin hund. Inte alltid så populärt... Argumentet att jag inte tycker deras hund ska bestämma över mötets vara eller inte vara, är de inte intresserade av höra. Märkligt hur en del hundägare tar sig friheter och anser det vara deras självklara rätt att låta sin hund fara omkring och bestämma!

fredag 10 oktober 2014

Miljöträning, miljöträning, miljöträning...

Jag vill ha en hund som fungerar i de mest skiftande miljöer. Detta förutsätter (förutom bra gener!) att valpen blir utsatt för olika konstigheter som finns i samhället. Konstigheterna finns överallt. Här en lekplats.


Även vatten kan vara läskigt i början.

Olika raser är olika signal- och ljudkänsliga. Och givetvis är olika individer olika signal- och ljudkänsliga. Så beroende på vad man har i andra änden av kopplet så att säga, behöver man träna mer eller mindre.

Tänk en arbetshäst (New Foundland kanske) - de behöver mindre av miljöträning. De är så stabila från början och hetsar inte upp sig i onödan. Tänk på motsatsen, ett fullblod (Border Collie kanske) - de behöver mer av miljöträning. De är mer stissiga och stressar lättare upp sig. För att uttrycka det enkelt.

Det är en balansgång att inte pressa en valp för mycket och att samtidigt hinna med så mycket miljöträning som möjligt under den korta period i hundens liv som den är som mest mottaglig för miljöträning!

onsdag 8 oktober 2014

Första tiden...

Det är inte så lätt att vara liten alla gånger när till och med blåbärssnåren är högre!

Att komma "på inkallning" är kul!

Mattes plastkrukor är roliga leksaker...

Plutten - som nu officiellt heter Dino till vardags - möter en av husets katter. Katten ifråga (Mimmi) är uppväxt med hundar så introduktionen tog bara några minuter - sedan for dom runt och lekte. Och kameran började "leka" den med - skärpan lekte död... :-(

Sitter man ute och grillar med vänner måste man vara noga med små vappsmagar - de blir snabbt kalla!

Sovplatserna kan förresten variera. Helst långt in under möbler...

Och sedan var juni över för detta året.

tisdag 7 oktober 2014

Hemgång!

Onsdagen den 26:e juni - Så var det då dags att åka och hämta hem den lille krabaten!
Foto: Kicki och Jörgen Olsson
Maken körde och jag satt bak med guldklimpen i knät. Han började med att sova. Här en selfie:

Vi stannade flera gånger för "kissepaus". Lillskrutten var så duktig och kissade varje gång!

Sen var han pigg och ville inte sova längre, så då fick vi roa honom med annat - ett stort märgben!

Väl hemma träffade han tonårsdottern - de fann varandra direkt! 

Och sedan däckade han!



måndag 6 oktober 2014

Valpbilder

Måste hinna ikapp så nu blir det nya uppdateringar varje dag...

Här kommer lite underbara valpbilder, helt iskallt snodda från (tillika fotograferna) Kicki o Jörgen Olssons hemsida www.notvallens.se! ;-)



Här med brorsan Link längst bak (www.4fota.se)
Redan nu föremålsintresserad!




söndag 5 oktober 2014

Ny blogg!

Så får jag väl ta och skapa en till blogg då, som bara kommer att handla om hundar. Framförallt om en hund. Min nya hund!

Efter mycket funderande fram och tillbaka under lång tid kom jag så fram till att denna gången ville jag ha en Border Collie (hädanefter kort och gott BC)! Första gången jag och min dåvarande försökte köpa en BC på 80-talet, blev det kalla handen. Då var de flesta uppfödare hårda på att bara sälja valpar till folk som hade djur (får eller nöt). Det var när BC'n inte var en "ras" och inte var certberättigad på utställning.
Detta var före Kent och Turbo... Före klicker. Före shaping.

Sen vet alla vi gamlingar i alla fall vad som hände. Turbo kom. Husse Kent tävlade för Mälarö BK och han hade (för den tiden) mycket ovanliga tankar kring träning. Uppenbarligen väldigt lyckade tankar för Turbo vann massor. Jag kommer ihåg julkort som Kent skickade till min dåvarande klubb (DTBK) där han husse & hund poserade framför alla bucklor som de vunnit på tävlingar. Det var en imponerande samling bucklor!

Ja, så efter att ha fått nobben på Border Collie blev det den gången en Groenendael. (Mer om mina tidigare hundar och deras bedrifter kanske kommer som ett separat blogginlägg en dag.)

Jag är inte rastrogen - varje ny hund har även inneburit ny ras. Även denna gång fanns det många olika tänkbara raser. Tillbaka till någon jag redan haft (Riesenschanuzer t ex). Eller någon helt ny bekantskap (Picard t ex). Eller någon som jag funderat på tidigare (Malinois t ex). Ville jag ha en lite "trögare" ras eller ville jag ha en "snabbare" ras. Det blev faktiskt en hel del funderingar fram och tillbaka. Snack med ägare och uppfödare på olika hundutställningar. Jag "fantiserade" om livet med än den ena än den andra rasen. Försökte använda min magkänsla. Kändes det som att "JAAAA, rätt ras" eller kändes det som "NEEEJ, fel ras". Eller det svåraste "NJAA, kanske". Frågor behövde bearbetas och besvaras. Ville jag ha en ras med vakt i? Med skärpa? Pälsvård då? Social eller reserverad? Utställningsbar?
Men faktiskt, gång efter gång efter gång kom jag tillbaka till Border Collie.

Jag har i alla år sagt att "näää, valla vill jag inte lära mig". Det räcker med lydnaden och brukset.
Men... jag insåg att jag faktiskt VILLE lära mig att valla! Jag har gjort så mycket annat med mina hundar (spår, sök, rapport, lydnad, räddning, bevakning, agility). Vallning är något helt nytt för mig. Men av någon anledning fascinerar vallning mig. Jag kan sitta och titta på youtube-klipp från olika vallningsuppvisningar eller vallningstävlingar. Samarbetet mellan förare och hund fascinerar mig. Jag har än så länge inte greppat exakt vad de olika visslingarna betyder, annat än att jag vet andemeningen med dem. Jag måste gå en visslingskurs tror jag!

Jaha, ras klart. Nu gällde det bara att hitta en uppfödare som hade valpar när jag ville ha (fast jag var beredd att vänta) och en uppfödare som kändes bra i magen. Jag har tyvärr träffat alldeles för många BC som backar och visar rädsla. En sån vill jag inte ha! Jag vill ha en öppen och glad hund som älskar att följa med mig överallt och som inte är rädd för människor eller konstiga platser. En hund som fungerar lika bra i skog och mark som inne på Drottninggatan i Stockholm. Och självklart ville jag ha en registrerad BC.

Så hittade jag till Nötvallens kennel utanför Kisa! Som skulle ha valpar. Och som jag kanske kunde få köpa av....!
Efter att ha haft hund i över 30 år och aldrig fått ett "ja, kanske, det beror på", på frågan om jag fick köpa valp av dom, så blev jag nu "på gamla dar" rannsakad och kontrollerad.... Intressant tyckte jag. Men egentligen väldigt vettigt. Fler uppfödare borde antagligen både rannsaka och kontrollera vem deras tilltänkta valpköpare är!

På mitt första besök hemma hos uppfödarna blev jag fullständigt överhopad av ett oräkneligt antal tikar och hanar, vuxna och unghundar som bokstavligen kastade sig över mig när jag klev ur bilen! Alla ville hälsa! Kan sägas att mina kläder åkte direkt i tvätten när jag kom hem men jag hade fått svar på en mycket viktig fråga - hundarna var hur sociala och trevliga som helst! Så som jag tycker en BC ska vara!

Så föddes då kullen på valborgsnatten. Hela 11 valpar blev det.
Pappan heter Kemi Craig (GK VALLH PR).
Mamman heter Safe (GK VALLH PR).

Kolare morsa får man leta efter:
Foto: Kicki och Jörgen Olsson
Mina önskemål var dessutom: hane, ej trefärgad, ej korthårig, ej blåa ögon. Om jag nu fick bestämma något...
Foto: Kicki och Jörgen Olsson