tisdag 2 december 2014

Enkla tankar kring träning...

"Matte - du kämpar på bra tycker jag"
Jag är 28+++ - det betyder (bland annat...) att jag fostrades i den gamla tidens träning. När jag började i slutet av 70-talet, var de gängse metoderna inom hundträning mycket ryck i kopplet och mycket krav på hunden. Man korrigerade felaktiga beteenden. Man lockade till och med fram eller tillät felaktiga beteenden för att sedan korrigera genom ett kraftig ryck i kopplet.

Platsliggning lärdes bland annat in genom att "slå undan" benen på hunden - "veterinärgreppet" som det ibland kallades för. Hunden dunsade ner på sidan i backen.

Detta var före klickers. Före shejping. Före selar (annat än drag- och spårsele). Före agility (som för övrigt började som en uppvisningsgrej i pausen på en hästtävling!). Före rallylydnad. Före rallymix. Före alla olika varianter av täcken.

Inte för att den positiva inlärningen är så ny men den hade definitivt inte nått brukshundklubbarna. Det var nu Anders Hallgren började sina mycket nydanande metoder och tänk.

Ibland tror jag det kan vara bra för den nya generationen hundägare/tränare att känna till den förändring som faktiskt skett under de senaste 35 åren. Det som är vardagsmat i dag existerade inte då. Eller delvis existerade gjorde det - men inte hos gemene man eller ute på hundklubbarna.

Det var då man fick sin främsta kunskap via hundböcker. Och att gå kurser. Det var före internet - med alla de möjligheter detta har inneburit! Före man kunde googla på allt och läsa bloggar, hemsidor, facebook och se på youtube-klipp. Dagens möjligheter till kunskapsinhämtning via både det skrivna ordet på internet och via det visuella på youtube är egentligen helt revolutionerande för hundträning (och allt annat också antagligen!). Man kan chatta med experter runt om i världen. Titta på instruktionsvideos från olika utbildningsinstanser. Titta live från tävlingar. Man har ju alla möjligheter i världen att sitta hemma på sin kammare och inhämta massor av kunskap som man sedan kan gå ut och träna IRL med sin egen hund! Fantastiskt! Det kunde vi inte förr...

Förr upplevde jag det som att det mest var utbildade personer som satt på kunskap (alltifrån hundinstruktörer till etologer) - idag kan gemene man läsa in sig på det mesta via internet. Inte bara bloggar utan även alla vetenskapliga rapporter om beteende och inlärning som publiceras på nätet. Förr satt man på KVA (Kungliga VetenskapsAkademin) och läste rapporter...

Förr upplevde jag det som att vi bara tränade vissa saker spontant eller instinktivt om man vill uttrycka det så. Idag har man strukturerat upp och satt namn på så mycket. Ett exempel är passivitetsträningen.

random foto (servern med alla bilder ligger nere...)
Förr var det inte rumsrent att forska på beteende på sällskapsdjur (DET kan jag berätta mer om...) - skulle man forska på beteende var det vilda djur som gällde, möjligtvis produktionsdjur. Idag har mängder av studenter skrivit sina examensuppsatser på hund.

Så vad vill jag säga med det här? Var det bättre förr? Eller är det bättre nu? Tja, svaret är väl antagligen både och - med en övervikt mot att det är bättre nu.

Det jag inte tycker är bättre nu är alla självpåtagna "experter" som får sina röster hörda via sociala medier. Via olika grupper på t ex facebook ger de råd och tips till andra - i alltifrån träning till sjukdomstillstånd. Ibland är det duktiga människor som ger bra råd - men hur ska en nybörjare veta vem de ska lyssna på och vem de ska dissa? Vem har rätt? Vem pratar i nattmössan?

Men som sagt, på det stora hela har det hänt MASSOR av positivt på de 35 år jag varit hundägare. Jag har fullt sjå (känns det som) att hänga med och läsa alla böcker, bloggar, hemsidor och artiklar jag vill läsa och se alla youtube-filmer jag vill se... Allt för att lära mig allt nytt som hänt - och fortsätter hända... Känns som att det är "gör om-gör rätt" som gäller för mig. Det vill säga mycket gammalt och förlegat som ska ut - och mycket nytt som ska in. PUH! PUST! Hur är tanken att man ska hinna jobba samtidigt? För att inte tala om att ha familj med allt vad det innebär..... Samtidigt som man då ska träna sin nya hund....

Men jag kämpar på - gamla hundar kan VISST lära sig att sitta... ;-)
sittande valp...